Det här är kursen för dig som vill modernisera ett befintligt kök på ett varsamt sätt, eller bygga nytt kök i en äldre byggnad.
Gamla kök från 1800-tal och tidigt 1900-tal är väldigt enkla. De bestod av en eldstad i någon form, vedlår, kanske ett väggfast skåp och matbord där sysslorna utfördes. Det är först i herrgårdar och stora våningar under sent 1800-tal som köken börjar förses med serveringsgångar med stora väggfasta skåp. Ändå är det ofta den bilden av ett äldre kök vi har.
I våra kök ställer vi naturligtvis krav på att det ska vara funktionellt men också att utformningen och estetik har tagit hänsyn till husets ålder.
Vi börjar kursen på fredagen med en tidsresa och diskussion om kök i olika tider och stilar. Efter en kaffepaus fortsätter vi med att diskutera ombyggnader och förändringar och vad det är man ska tänka på då. Vi kommer också att ta upp deltagarnas egna funderingar och problemställningar. Vi avslutar teoridelen på fredagen med att du får presentera för gruppen och kursledarna, ca 10 minuter/deltagare, om du har tänkt göra något i ditt eget kök. För att det ska gå så smidigt som möjligt ber vi dig att skicka foton och skisser på ditt kök och hus senast en vecka före kursstart till Lisa Molander via e-postadressen lisa.molander@vgregion.se.
På lördagen och söndagen går vi över till praktik. Vi tittar på material och tekniker för stommar och luckor. Praktiska moment är: tillverkning av valfri lucka; fönster-, spegeldörr-, pärlspont med gradregel- eller överfalsad MDF-lucka. Innan kursen börjar är det bra om du bestämt vilken typ av lucka du vill göra. Du får självklart ta med dig din lucka hem.
Materialkostnader tillkommer för det du tillverkar och tar med dig hem. Hur stor denna kostnad blir beror på hur mycket material du önskar använda men räkna med ungefär 100-150 kr/deltagare. Detta betalar du på plats direkt till kursledaren.
Kursledare
De inledande teoretiska momenten hålls dels av bebyggelseantikvarie Lisa Molander eller Ulrika Lindh från Slöjd & Byggnadsvård som berättar om historiken och kökets utveckling, dels av arkitekt Catharina Dahl Palmér på Fabel Arkitektur som håller i den mer nytänkande delen.
Kursledare för de praktiska snickerimomenten är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg som själv började sin bana med att gå snickeriutbildning på Nääs. Manne är mycket rutinerad och arbetar både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård för Slöjd & Byggnadsvård. Han utför även mindre finsnickeriuppdrag genom sitt företag.